Dzeltenās vestes Rīgā

Šī gada 22.janvārī Rīgā pie Saeimas notika pirmā demonstrācija, ko tuvināti varētu dēvēt par tautas gribas izpausmi. Vai šī izpausme attīstīsies līdz tautas kustībai, un spēs formulēt savus mērķus, līdzīgi kā Francijā ? Ceru kā spēs, tomēr līdzīgu mērogu un aizrautību droši vien nesagaidīsim.

Jēdziens „tautas kustība“ attiecībā uz Latviju atsauc atmiņā Atmodas laiku simttūkstošu demonstrācijas. Saka, kā tā bija tautas gribas izpausme, tomēr man negribas tam pilnībā piekrist. Atmoda vairāk atgādināja drūzmēšanos pie liela cietuma izejas, kura iemītniekiem paziņots, ka visi var doties mājās.

Mūsdienu tautas kustībām ir sava ideoloģija, organizācija un līderi, kuri izvirzās dabiskā veidā. Tas nozīmē, ka šie līderi rodas nevis TV un citu PR kampaņu rezultātā, bet savu lietišķo īpašību dēļ. Tautas kustības pastāvēs un attīstīsies ilgā laika periodā. Tas nozīmē, ka cilvēku noskaņojums mainīsies no protesta un atsevišķām radikālām prasībām uz sava spēka apziņā pamatotu organizāciju. Cilvēki organizēsies grupās un jaunās pašvaldībās. Citiem vārdiem sakot, tā būs jauna sabiedrība ar jaunu organizāciju, kas sāksies „no apakšas“.

Cilvēkus vairs neizdodas apmuļķot, izdomājot jaunas partijas, „ekonomikas“ teorijas vai ar „spēcīga vadītāja“ palīdzību. Cilvēki jau sen ir sapratuši, ka sabiedriskās iekārtas ar skanīgajiem nosaukumiem „demokrātija“ vai „sociālisms“ neatbilst saviem nosaukumiem. Tos nomainīs tautas pārvalde.

Par to, kas ir tautas pārvalde vai, citiem vārdiem sakot, cilvēku sabiedrība, un kā to ievieš ar tautas kustību palīdzību, LRTT rakstīja iepriekš. Sekojošā video ir norādes uz attiecīgajām publikācijām, kā arī 22.janvāra demonstrācijas apskats.

02.02.19


Novērtē šo rakstu:

You already voted!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *